Zonne-energie uit eigen kwekerij

Thema: Voorzieningen
"“Energielandschap van de toekomst”"

Zonne-energie uit eigen kwekerij

23-01-2020 om 12:16

Zonneparken saai, kaal en eentonig? Niet in Hengelo. Hier krijgen zo’n 550 huishoudens groene stroom uit Solarpark De Kwekerij, waar het mede dankzij de speel- en wandelgelegenheden, bloemrijke grasvelden en bijzondere bomen heerlijk toeven is.

Op de energiekaart

Wat in 2000 startte als droom van een aantal lokale ondernemers, werd in 2016 werkelijkheid. Met de komst van Solarpark De Kwekerij in Hengelo zette de Achterhoek zich op de energiekaart. Anders dan op de meeste andere plekken verrees hier geen kaal terrein vol zonnepanelen met daaromheen een groot ijzeren hek, maar zag ’s werelds eerste gecombineerde zonne- en natuurpark het levenslicht; een bijzondere primeur. Het park herbergt 7000 panelen, goed voor de stroomlevering aan 550 huishoudens.  

118 soorten

Solarpark de Kwekerij combineert verschillende functies en is daarmee het energielandschap van de toekomst. Zo vind je er wadi’s voor regenwaterberging, speel- en wandelgelegenheden, bloemrijke grasvelden en bijzondere bomen. Hoe bijzonder ‘De Kwekerij’ is bleek nog maar eens uit een recent onderzoek van Wageningen Universiteit dat vegetatieopnames maakte in 10 zonneparken. Van alle parken werden in het solarpark met 118 stuks de meeste soorten gevonden. Wat nog maar eens aangeeft wat gezonde aandacht voor biodiversiteit doet. Niet voor niets bezoeken groepen van gemeenten, provincies en organisaties de plek geregeld voor een (educatieve) rondleiding of inspiratierondje.

Nog groener

Buurtbewoners zijn vanaf het begin actief in de uitvoering. Zij krijgen letterlijk duurzame energie uit eigen achtertuin en leveren daarom graag een bijdrage aan het onderhoud. Ook denken ze als mede-deelnemers van Stichting Solarlandschapspark de Kwekerij graag mee over de toekomst van het park. Zo zijn er plannen om het solarpark nog groener te maken, waarmee de biodiversiteit verder zal toenemen. Daarnaast gaan er stemmen op om extra speel- en recreatieplekken te creëren, bijenkasten, vogelkasten en een waterput te plaatsen, auto- en fiets oplaadpunten te maken en voor de kinderen een kabelbaan aan te leggen. Als je daar geen energie van krijgt!

Foto: website https://nlsolarparkdekwekerij.nl/

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.