De dorpsauto

De dorpsauto

Het Resultaat

In steeds meer dorpen staat een dorpsauto, die door de inwoners gebruikt kan worden. Meestal werkt het zo: een vrijwillige chauffeur uit het dorp rijd je naar bijvoorbeeld de markt of het ziekenhuis, of naar familie of vrienden. De dorpsauto is zo een mooie aanvulling op de Regiotaxi en/of zeer beperkt OV.

Hoe bereik je dat?

Vrijwilligers zorgen voor de coördinatie tussen passagiers en chauffeur en regelen het onderhoud. Iedereen mag van de dorpsauto gebruik maken, al gelden er natuurlijk wel regels.  Mensen die de auto gebruiken betalen een bijdrage voor de onkosten. Vaak is de dorpsauto een initiatief van dorpsraad of zorgcoöperatie.


Dorpsauto Breedenbroek met vrijwilliger. Bron:gelderland.groenlinks.nl/nieuws/

Tips

  • De regels verschillen per dorp. Bij de een moet je een abonnement nemen, bij de ander betaal je alleen per rit. De een kent een starttarief, de ander een kilometervergoeding. Soms is de auto ook beschikbaar zonder chauffeur, als deelauto.
  • Over het algemeen geldt: voor een proef zijn er minimaal 15 serieus geïnteresseerden nodig.
  • Informeer naar de mogelijkheden voor startsubsidies vanuit gemeente of provincie. Vaak zijn overheden enthousiast over dit soort initiatieven van bewoners.
  • Een elektrische dorpsauto is ook een mooie optie!
  • Even googelen op ‘dorpsauto’ levert een schat aan ervaringen op uit verschillende hoeken van het land!

 

 

Downloads & links

Heeft u zelf een oplossing voor dit vraagstuk?

Ingezonden door

VoordeBuurt
VoordeBuurt