De Wensbus (Limburg)

De Wensbus (Limburg)

Het Resultaat

‘Is er behoefte aan maatwerkvervoer, in kleine dorpen en buurten?’, vroeg de provincie Limburg zich af. In 10 gemeenten hebben zij de afgelopen twee jaar op proef een ‘wensbus’ laten rijden. Met positief resultaat.
De wensbus (of wensauto) rijdt in kleine kernen, buurten en wijken waar het openbaar vervoer niet rijdt. De wensbus draagt dus bij aan de bereikbaarheid van deze gebieden. En omdat alles geregeld wordt door bewoners onderling, kan hij ook bijdragen aan de sociale samenhang!

Hoe bereik je dat?

Bewoners organiseren de wensbus zelf. Hij wordt gereden door vrijwilligers. Reizigers kunnen van tevoren een lokaal ritje boeken, bijvoorbeeld naar de markt of naar een treinstation.

Wanneer de wensbus wordt ingezet en waar hij naartoe rijdt, mogen de inwoners van de kernen in principe zelf bepalen. Vrijwilligersorganisaties die zelf een wensbus willen opstarten kunnen daarvoor subsidie aanvragen bij de provincie Limburg.

 

Tips

  • De bus kan bijvoorbeeld worden gebruikt als aanvulling op openbaar vervoer of de mantelzorg, maar ook om (kleine) kinderen op veilige wijze naar school te brengen.
  • Als u plannen heeft voor de wensbus dan hoort uw gemeente dat waarschijnlijk graag. Misschien kan de gemeente u een steuntje in de rug geven om uw initiatief te doen slagen. Bijvoorbeeld door er bekendheid aan te geven bij zorgverleners of mensen die van de wensbus gebruik zouden kunnen maken.
  • Woont u in Limburg en wilt u zelf een wensbus opstarten bij u in de buurt? Tot 31 juli 2017 kunt u subsidie aanvragen bij de provincie Limburg.

Downloads & links

De Vereniging van Kleine Kernen Limburg is nauw betrokken bij de wensbus. Download hun rapport met de resultaten van de pilot (pdf).

 

Heeft u zelf een oplossing voor dit vraagstuk?

Ingezonden door

VoordeBuurt
VoordeBuurt