Geef zelf aan wat er speelt met een Burgertop

Geef zelf aan wat er speelt met een Burgertop

Het Resultaat

Je geeft als bewoners zelf aan wat er speelt in jouw buurt, wijk of stad. Niet omdat de overheid je advies vraagt, maar omdat je – samen met andere bewoners - advies wilt geven. Bewoners barsten vaak van de ideeën, ervaringen en expertises, die allemaal kunnen worden ingezet om de gemeente te verbeteren. Tijdens de Burgertop maak je ruimte voor al deze ideeën.

Hoe bereik je dat?

De Burgertop of G1000 is een bijeenkomst in een dorp, wijk of stad om erachter te komen wat inwoners belangrijk vinden. De G1000 bestaat uit 1000 deelnemers; 700 bewoners, 100 ondernemers, 100 ‘vrije denkers’ en 100 mensen van de overheid. G1000 is een burgerinitiatief. Dat betekent dat burgers dit (vrijwillig) in hun dorp, wijk of stad organiseren. Eerst bepalen ze samen wat de onderwerpen zijn. Daarna werken ze die uit en zoeken naar oplossingen. Aan het eind van de bijeenkomst bepalen zij wat er met de uitkomsten gebeurt.

Er zijn duidelijke spelregels. Zo is er geen agenda. Mensen gaan niet in discussie, maar in dialoog.

De 700 bewoners worden geloot. Zo maakt iedereen evenveel kans om uitgenodigd te worden en krijg je een mooie afspiegeling van de bevolking.

Er zijn ook ambtenaren bij. Want je kunt hele interessante ideeën hebben, ze moeten ook uitvoerbaar zijn. Wellicht kan zo’n idee aanhaken bij een project of programma dat al loopt. Na de Dorpentop gaat een werkgroep volgen wat er met de ideeën gebeurt. Want enthousiasme is mooi, maar je moet de mensen ook betrokken houden om echt iets op de kaart te zetten.

Tips

  1. Stichting G1000.nu kan je helpen om in jouw buurt of dorp een burgertop te organiseren.
  2. De stichting G1000.nu beheert ook een digitaal platform om kennis en ervaring uit te wisselen. Daar kun je je aanmelden als je plannen hebt om in jouw buurt een burgertop op poten te zetten.
  3. Er wordt regelmatig een G1000 university georganiseerd voor mensen die willen meedenken over hoe je de G1000 verder kunt ontwikkelen en toepassen.
  4. Op de website vind je achtergrondinfo, een agenda, overzicht van alle plaatsen waar al een G1000 burgertop georganiseerd wordt en nog veel meer. Binnenkort ook een webwinkel om materialen te downloaden. 

Downloads & links

Heeft u zelf een oplossing voor dit vraagstuk?


Bent u de eerste die reageert?


U kunt reageren nadat u bent ingelogd.

Ingezonden door

VoordeBuurt
VoordeBuurt


0 personen volgen dit onderwerp