Maak gebruik van het bewonersbudget

Maak gebruik van het bewonersbudget

Het Resultaat

Je hebt een goed idee voor je wijk of buurt. Je kunt dat realiseren omdat de gemeente het wil betalen vanuit het bewonersbudget. Dat zijn speciale geldpotjes die van tevoren al gereserveerd zijn voor projecten die bewoners zelf op poten willen zetten. Zo bepaal je zelf mede waar in jouw buurt het geld aan wordt besteed.

Hoe bereik je dat?

Bijna elke gemeente heeft zulke potjes voor de uitvoering van een bewonersinitiatief. Geld waarvan bewoners dus zelf mogen weten hoe ze het willen besteden. Bewoners kunnen meestal per wijk initiatieven indienen. In Groningen organiseren ze daar bijvoorbeeld wijkstemdagen voor. De spelregels voor de toekenning van bewonersbudgetten verschillen per gemeente. 

Steeds meer gemeenten maken gebruik van het voucher-systeem. Simpel gezegd gaat het om tegoedbonnen waarmee bewoners voor hun eigen initiatieven kunnen betalen. In gemeenten die werken met vouchers wordt meestal een regiegroep van bewoners opgericht. De regiegroep stimuleert bewoners om ook echt met initiatieven te komen. Want het is jammer als de vouchers blijven liggen. Zij kijken of een initiatief aan de spelregels voldoet en delen de vouchers uit. Met deze vouchers kunnen de bewoners hun rekeningen betalen.

Tips

  1. Als je wilt weten of er in jouw gemeente geld is voor bewonersinitiatieven (en hoeveel), dan kun je dit uiteraard navragen bij je gemeente.
  2. Is dat ingewikkeld en word je van het kastje naar de muur gestuurd? Benader dan een actieve bewonersgroep uit je wijk. Vaak hebben zij het overzicht wel. Ook de gemeenteraad kan een overzicht voor je opvragen.
  3. Ook zorginstellingen of woningcorporaties werken soms met dit soort budgetten, waar je als bewoner slim gebruik van kunt maken.

Downloads & links

Informatie van de Rijksoverheid

Folder van LSA Bewoners over de spelregels van het vouchersysteem

Heeft u zelf een oplossing voor dit vraagstuk?

Ingezonden door

VoordeBuurt
VoordeBuurt