Open club

Open club

Het Resultaat

Overal zetten voetbalclubs zich in voor de samenleving. Omdat het goed is voor de club en voor de samenleving. Het maakt je buurt namelijk veiliger, levendiger en gezonder. En dat maakt jouw club weer een aantrekkelijke partner voor partijen als gemeenten en scholen, maar ook voor bedrijven. Tegelijk vergroot het je achterban en versterkt het de band met je leden. Open clubs, dus.

Een op de vier Nederlanders komt wekelijks op een voetbalclub. Spelers, vrijwilligers en buurtgenoten. Samen zijn de clubs het grootste buurthuis van Nederland. Met voetbal als basis natuurlijk, maar als buurthuis is het ook best logisch om meer te doen. Bijvoorbeeld door kansarme jongeren te laten sporten, ouderen in beweging te krijgen of kinderen te begeleiden met huiswerk.

Hoe bereik je dat?

Vooral door de juiste mentaliteit! Een open club is een ontmoetingsplek voor leden, andere regelmatige bezoekers en buurtbewoners. Een open club is ondernemend en richt zich op de lange termijn. Een open club denkt niet vanuit het aanbod, maar vanuit de vraag van het dorp of de buurt. De club speelt in op waar behoefte aan is. En kijkt daarbij ook of er samengewerkt kan worden met andere sportclubs en partijen uit de buurt.

Een open club is een filosofie, geen subsidieregeling. Er zijn allerlei vormen van open clubs (waarvoor soms wel ondersteuning mogelijk is).

Tips

  1. Begin bij voetbal. Goed georganiseerd voetbal is de basis.
  2. Blijf bij je eigen identiteit. Iedere club is anders.  Doe wat bij je past.
  3. Doe het niet alleen. Werk samen met partners in de buurt.
  4. Benut het potentieel van je leden. Van de nog niet betrokken leden wil 1 op de 3 meer doen dan voetballen alleen.
  5. Begin klein. Maak keuzes. En vier successen op je club.
  6. Kijk wie er nog meer gebruik zouden kunnen maken van je clubhuis of kantine. Dat zorgt voor levendigheid, meer lijntjes (en misschien ook voor inkomsten).  
  7. Neem een kijkje in andermans keuken. Doe inspiratie op door eens te gaan kijken hoe het er in andere clubhuizen en kantines aan toe gaat!
  8. Een open club kan een individuele vereniging zijn maar vaak is het een samenwerking. Tussen verenigingen (bijvoorbeeld een sportpark). Of met andere  (commerciële) sportaanbieders, of juist met de dorps- of buurtvereniging. 

Downloads & links

Heeft u zelf een oplossing voor dit vraagstuk?

Ingezonden door

VoordeBuurt
VoordeBuurt