Platform Buurtbussen

Platform Buurtbussen

Het Resultaat

De buurtbus is een oude bekende in dit rijtje. De buurtbus bestaat al zo’n 30 jaar, maar steeds vaker worden buslijnen die niet meer rendabel zijn door vrijwilligers gereden. Wel onder de vlag van de OV-maatschappij.

Hoe bereik je dat?

Vaak neemt de gemeente het voortouw om een buurtbus op te richten. Die ziet dat een plek moeilijk bereikbaar is en start dan een campagne om chauffeurs te werven. Als er genoeg vrijwilligers zijn kunnen ze subsidie aanvragen.

Je kunt als bewoners natuurlijk ook zelf het initiatief nemen. Misschien is de buurtbus dan niet de eerste optie. Er komen steeds meer vormen bij, zoals de Wensbus of de dorpsauto. 

Tips

Het OV zit heel complex in elkaar. Hoe zit het bijvoorbeeld met vrijwilligers die een uitkering van het UWV krijgen? Mogen die wel op de bus rijden? Moeten chauffeurs een opleiding hebben? En welke verkeersregels gelden er? Moet het andere verkeer het busje bijvoorbeeld dezelfde voorrang geven als de lijnbus?

Voor deze en andere vragen kun je terecht op het landelijke platform voor buurtbussen, een soort marktplaats voor kennis en ervaring.

Downloads & links

Handig stappenplan van de provincie Noord-Brabant.
 

Heeft u zelf een oplossing voor dit vraagstuk?

Ingezonden door

VoordeBuurt
VoordeBuurt